Kundesupport

I dette blogindlæg kan du læse om:

      • Hvor stort et tøjspild der er  
      • Mest budgetvenlig - så absolut: Skær ned 
      • Meget budgetvenlig: Del garderobe 
      • Meget budgetvenlig: Loppemarkeder 
      • Budgetvenlig: Online-portaler 
      • Budgetvenlig: Genbrugsbutikker som Røde Kors mv.
      • Eksklusivt: Secondhandbutikker (Som Foxholm)
      • Mere eksklusivt: Køb høj kvalitet 
      • Mest eksklusivt: Skræddersyet tøj 
      • Afslutning 

Tøjspild

De fleste ved godt, at vi i den vestlige verden generelt og også i Danmark, køber meget tøj, for at smide det ud længe inden, det er slidt op. Men de færreste ved, hvor meget, der er tale om.  

Det er rigtigt meget. Og meget mere, end der bliver købt genbrugstøj i Danmark. Faktisk skiller vi os af med ca. 75.000 ton tøj om året. Kun ca. 50 % af det tøj vi smider ud genbruges, heraf 25 % i Danmark.  Det er altså ca. 1/8 eller 12,5 % af det tøj, som danskerne køber fra nyt, der pt. kan afsættes som genbrug i Danmark. Har du lyst til at dykke længere ned i tallene om bunkerne, kan du gøre det her: http://rachelkollerup.com/2019/11/13/baren-for-genbrugstoej-skal-loeftes/  


Resten af denne blog, vil jeg ikke gå længere ned i problemet. Jeg vil meget hellere skrive om, hvordan vi løser det. Og ikke på en kedelig asketisk facon. Du kan nemlig sagtens have en både lækker og bæredygtig garderobe. Det behøver ikke være super dyrt, vanvittigt besværligt eller af komprimeret kvalitet. Der er efterhånden så mange muligheder for at handle tøj bæredygtigt, at jeg er sikker på, at du også kan finde en eller flere, der passer lige til dig.  

Jeg vil nu tage de nuværende muligheder. Fra mest budget-venligt til mest eksklusivt - i store træk. 

Mest budgetvenlig - så absolut: Skær ned på tøjindkøb

Det mest bæredygtige tøj, er det, som aldrig bliver købt. Så det allerbedste, nemmeste og billigste du kan gøre, er at blive mere kræsen i, hvad du køber. Og kun købe det, som du virkeligt tror på, at du bliver glad for. Jeg plejer at sige, at man skal have lyst til at tage det på med det samme. Desuden bliver du fri for, at finde plads i skabet til alt muligt, som du alligevel ikke bruger, og bruge tid og energi på at skaffe dig af med det igen.  

Googler du minimalisme, kan du finde et hav af guides til mindre garderober og hvordan man skærer ned i den, som du allerede har.  

Meget budgetvenlig: Del garderobe 

Der findes mange muligheder for at dele klædeskab. Man kan gøre det med sin søster, sin nabo eller i grupper på diverse sociale media. Det er også blevet formaliseret i form af f.eks. Det Kollektive Klædeskab, som har afdelinger rundt omkring i landet, hvor man kan indlevere tøj, og så få noget andet med hjem. Det koster i skrivende stund 169 /.

Se mere her: https://detkollektiveklaedeskab.dk/  

Meget budgetvenlig: Loppemarkeder 

Danskernes sommer-nationalsport. Loppemarkeder er i hele landet. Udendørs og efterhånden også mange indendørs. F.eks. Børneloppen, hvor du kan købe og sælge alt til ungerne. Men også indendørs loppemarkeder, hvor man kan leje en stand til at sælge alt mellem himmel og jord, og der er personale til at tage imod betaling mv.  

Her kan du virkeligt gøre en god handel. Der er masser af guld derude, men du skal være klar til at bruge tid på at finde det helt rigtige. Det kan til gengæld også være rigtigt sjovt og hyggeligt.  

Budgetvenlig: Online-portaler 

Det er i virkeligheden ikke helt korrekt, at ligge denne kategori i den billige ende. For du kan købe i alle prisklasser online. Der er et utal af portaler, både danske og udenlandske. Fra DBA til Facebook til Trendsales i Danmark til  Vestaire, som er international. Alle har deres udtryk og målgruppe, men fælles er, at det er private, som sælger til private. Man kan gøre nogle virkeligt gode køb, men har ikke samme rettigheder, som ved køb gennem erhverv, så det skal man være obs på, især ved køb af dyrere varer. Se gerne indlæg om rettigheder ved køb af brugte varer her

Budgetvenlig: Genbrugsbutikker som Røde Kors mv

Her kan man også gøre et godt køb. Jeg fandt for nyligt selv en helt fejlfri dunjakke med pelskrave for 50 kr. i et forholdsvist kendt mærke. Ulempen er, at du ofte skal virkeligt meget tøj igennem for at finde de gode køb. Der er store udsving i den kvalitet, der er i disse butikker, også selvom det er sorteret, inden det kommer på hylderne. Det er frivillige, som står for den daglige drift og dermed også meget af udvælgelsen, prisfastsættelsen mv.  


Eksklusivt: Secondhandbutikker (som Foxholm) 

Foxholm er secondhand. Det er en kommerciel butik, hvor der sælges genbrug af høj kvalitet. Inden tøjet kommer på hylderne, er det nøje udvalgt og gennemgået for fejl og mangler. Det er også prissat af en medarbejder med forstand på tøjmarkedet.  

Der er efterhånden rigtigt mange af den slags butikker, især i de større byer. De har alle deres eget udtryk og målgruppe. F.eks. sælger  Foxholm meget hverdagstøj af kendte danske mærker som By Malene Birger Baum und PferdgartenGanni , Stine Goya mv. Andre har større udenlandske mærker, nogle sælger udelukkende tøj, der stadig har prismærke på, andre har kun helt specifikke mærker. Hvis du googler secondhand, så er der et hav af guides til lige den secondhandbutik du vil elske.  

Fælles for dem alle er, at det er professionelle, som både står for udvælgelse, klargørelse og prisfastsættelse. Det bedste er valgt ud på forhånd, du skal ikke selv bunkerne igennem. Til gengæld er der langt mellem de helt vilde fund, som f.eks. min dunjakke fra min lokale Røde Kors til 50 kr.  

Når det er sagt; Det er stadig rigtigt billigt, at købe tøj i secondhandbutikker i forhold til nyt tøj. Da jeg åbnede  i 2017 lå prisen for det meste omkring halvdelen af nyprisen. Nu ligger den ofte mellem 1/3 og en ¼ del af nyprisen. Det kommer selvfølgelig rigtigt meget an på, hvad det er. Du kan læse mere om kriterier for secondhand her.

Mere eksklusivt: Køb høj kvalitet 

For langt de fleste brands gælder det, at du betaler for mere end bare mærket og designet. Når en producent sætter sit mærke på en vare, er det også en indikation af den kvalitet, som mærket har. Du ved godt, at når du køber H&M, så holder tøjet ikke mange vaske. Men til gengæld kan en Chanel-taske altså holde til lidt af hvert og mange år. Og designet er gennemarbejdet og tidsløst.  

Det kan godt være, at nogle mærker er billigere, når du køber varen, men ser man på cost per wear (hvor mange gange du bruger tøjet i forhold til den pris, det har) så er det langt fra altid H&M, som er billigst. Bruger du en top til 200 kr. 4 gange, så er det en 50´er pr gang. Det synes jeg, er ret meget. 

Vælger du tøj af høj kvalitet og pris, så er det ikke bare mere holdbart, men du passer også bedre på det. Det er mere dyrebart for dig. Det kan betale sig at investere lidt tid og energi i at finde et kvalitetsmærke, og så købe tøj lidt sjældnere, men til gengæld få det helt rigtige, når du endeligt investerer. Bruger du lidt tid på at finde et kvalitetsmærke, som passer både til din stil, budget og krop, så er det også meget nemmere at købe tøjet brugt. Du ved f.eks. præcis hvilken størrelse, du skal søge efter.  

Mest eksklusivt: Skræddersyet tøj 

Mange forbinder skræddere med reparation af tøj. Og det er naturligvis MEGET bæredygtigt at få repareret dit tøj i stedet for at smide ud, og købe nyt. Gør endelig det.  

Men skræddersyet tøj ligger også i den helt eksklusive ende af bæredygtigt nyindkøb.  Skræddersyet tøj er i den grad slowfashion. Du bruger tid på udvælgelse af materialer, snit mv. Ved din side i processen har du en professionel, som kan guide dig hen til netop dit drømme-outfit, som er skræddersyet til dig, din krop og dine ønsker. Og som kan rettes til gennem livet og de ændringer, som din krop gennemgår. Det er kvalitet målrettet dig. Her er der virkeligt tale om at skabe en relation til sin garderobe.  

Der er også rig mulighed for at få syet et elsket stykke tøj om. F.eks. den kimono din mormor elskede eller en jakke, som stadig lugter lidt af din far.  



Ved erhvervelse er skræddersyet tøj i den dyre ende. Men til gengæld er det også tøj, som virkeligt holder. Det er en investering for livet.  


Prisen svinger selvfølgelig fra skrædder til skrædder, og alt efter hvilket stykke tøj, der er tale om. Men du kan f.eks. få et par virkeligt lækre skræddersyede bukser for ca. 3.000 kr.  

Se gerne mere her: http://mott.dk/ (skrædder i Århusgade på Østerbro) eller her https://www.skraedderiget.dk/ (blog om skrædderi).  

Afslutning 

Jeg håber, du er blevet inspireret til at kaste dig (endnu mere) ud i at få en bæredygtig garderobe. Der er som sagt rigtigt mange muligheder for at gøre det på en måde, som passer lige til det, som er vigtigt for dig, når du vælger tøj.  

Jeg synes, det er vigtigt at understrege, at det ikke behøver være alt eller intet. Hænger netop din drømmekjole i en Zara forretning, så synes jeg du skal købe den. Men hvis du køber mere bæredygtigt tøj end fast-, vil du være med til at reducere overproduktionen af tøj. Oveni er der penge at spare, og det er sjovt og spændende. Som en skattejagt. Kom med :-)