Kundesupport

I dette indlæg vil du kunne læse om:


  • Vintage: Hvordan adskiller det sig fra genbrug og secondhand, og hvor finder du det
  • Genbrug: Hvad dækker ordet over, og hvor kan du handle genbrug
  • Secondhand: Hvordan adskiller det sig fra genbrug og vintage, og hvor kan du handle det

  • Hvad er fælles for de 3 begreber?

  • FAQ

Vintage

Vintage er oprindeligt et engelsk ord for årgangsvine. I dag bruges udtrykket for tøj af en vis dato, og her hører enigheden så også op. For hvor langt skal man tilbage i tiden for, at det er vintage? Hos Foxholm definerer vi det, som mere end 20 år gammelt. For andre er det mere statisk og mener f.eks., at det skal være før 1979. For nogen længere tilbage. For andre skal tøjet endda være ubrugt, for at det kan klassificeres vintage. 

Men som sagt: er noget markeret med vintage hos Foxholm, så er det mere end 20 år gammelt. Det er med høj sandsynlighed brugt, men det er af høj kvalitet, det vil sige ingen huller, pletter eller manglende knapper o.lign.   

Er du udelukkende til vintagetøj, er det en god ide at tage en butik, som er markeret vintage og ikke secondhand. Det er ikke det samme, selvom der er overlap.

Genbrug

Vi starter med den nemmeste. Genbrug er…. trommehirvel… varer, der er genbrugt. Det kan være din storesøsters aflagte trøje, du kan have fundet en kjole på et loppemarked eller i en velgørende butik eller noget helt fjerde. Det korte af det lange er, at andre har ejet det, før du gjorde. Det er ikke afgørende, om de har brugt det. Det har været nogens, før det blev dit. 

Det er helt umuligt at liste alle de steder, du kan finde genbrug. Online er der masser af muligheder på f.eks. DBA og Facebook. Skal du have varerne i hånden, så er loppemarkeder en oplagt mulighed.

Desuden er der de seneste år kommet rigtigt mange loppe-supermarkeder. Her lejer sælger en stand indendørs i et større lokale, hvor køber så betaler ved en fælles disk. Sælger sætter selv op og tager ned, og varerne bliver ikke gennemgået for kvalitet. Eksempler på loppesupermarkeder er Kirppu med pt 15 butikker fordelt i Danmark eller Børneloppen med pt 7 butikker. Du kan være rigtig heldig i loppesupermarkederne.

Der kan virkeligt være guld at finde, præcis som traditionelle loppemarkeder. Men du skal selv gå tingene igennem, du har ikke returret, og sælger har ikke nødvendigvis det store incitament til at sørge for, at du også er tilfreds, når du er kommet hjem. 


Secondhand

Secondhand er i virkeligheden bare det engelske ord for genbrug. I Danmark bliver ordet brugt for pænere genbrug af især tøj, sko og accessories. Det vil sige. at varen er høj kvalitet, og gerne solgt gennem en professionel forhandler i en butik eller online. Det er oftest mærketøj, for nogle skal det være luksusmærker som Hermés og Chanel. Hos Foxholm sælges mest hverdagstøj og sko  af god kvalitet fra kendte danske mærkerGanniBaum und PferdgartenStine GoyaBy Malene Birger, A Pair, Munthe osv. Prisen på disse mærker ligger som regel på omkring 30 % af nyprisen. 

Når det kommer til accessoriestasker og solbriller, så har Foxholm mere udenlandske mærker som Louis Vuitton, Chanel, Missoni mv. 

Et typisk salg i Foxholm ligger mellem 500 kr - 1.000 kr, selvom der er varer både over og under den pris. Se gerne vores aktuelle varer her: https://www.foxholm.dk/shop-categories 

Der er også både online og fysiske muligheder for secondhand. Den største online portal i Danmark er Trendsales. Her vil der ikke være en professionel, der gennemgår varen, men der er et rating-system, så du kan se, om sælger er en, som andre har haft gode handler med. 

Internationalt er der mange online portaler. F.eks.Vestiare hvor du får professionel hjælp til autencitet og stand. Er du f.eks, ikke tilfreds med et køb, sender du det retur til Vestaire (ikke sælger), og de afgør sagen. For al online shopping gælder, at du har flere rettigheder ifh til returnering, end hvis du køber brugt fysisk. Læs mere her om dine rettigheder, når du køber brugt. Du har flere, end du tror.

Der findes efterhånden rigtigt mange muligheder for secondhand shopping i Danmark, og især i København. Omkring Foxholm på Østerbro ligger der 4 andre secondhand butikker inden for en radius på et par kilometer. Her har varen været igennem en professionel inden du ser den. Der er blevet sorteret til og fra, så det er de bedste varer, som findes i den butik, som du går ind i. Hos Foxholm (og de fleste andre) er det rigtigt vigtigt, at varen er autentisk og i god stand (se gerne mere her: https://www.foxholm.dk/køb-tøj-secondhand ). Skulle en secondhand butik få ry for at sælge varer, der ikke er i orden, så er det rigtigt dårligt for forretningen. Du kan være sikker på, at indehaver har interesse i, at du får en vare, du bliver glad for, også efter du er kommet hjem. Ellers kommer du ikke igen. Derfor er der også større chance for at have heldet med sig i en secondhand butik end på et loppemarked. Her er det kun cremen, som hænger på bøjlerne. Resten er sorteret fra. Hos Foxholm hænger tøjet desuden i størrelsesorden, så du ikke forelsker dig i 14 varer, som du alligevel ikke kan passe. 


Fælles

Fælles for alle 3 kategorier er, at det er en skattejagt. Du skal være lidt heldig for at finde det rigtige. Til gengæld er det sådan en dejlig følelse, når det lykkedes!

Du får oftest varen til langt under indkøbspris. Der kan være undtagelser, f.eks. sjældnere eller dyrere varer, som f.eks. en udgået og populær Chanel-taske, som kan stige i pris efter køb. Men for 95 % vedkommende er der penge at spare. For secondhand varer ligger prisen som regel mellem 30 % -  50 % af nypris. Du kan altså spare op til 70 %. Du kan se ud som en million uden at bruge den.

Og så sparer du også på ressourcer ved at købe brugt/secondhand/vintage. Du kan med god samvittighed shoppe alt det secondhand, dit hjerte begærer. Ressourcerne er allerede brugt. Alternativet er at det bliver smidt ud, og det skal bortskaffes. Eventuel kemi, brugt ved produktionen, er også ofte vasket ud.

Er bæredygtig livsstil vigtig for dig, så husk at tænk dit tøj ind i det. Du behøver ikke gå på kompromis med hverken kvalitet eller stil.

Jeg håber dette gav lidt mere overblik over begreberne. 

 Det er en skattejagt. Kom er vær med på Instagram eller Facebook !

Du kan også lade secondhand komme til dig i din frokostpause. Læs mere her: Lad secondhand komme til dig - i frokostpausen

:-)

Christina/Foxholm

FAQ

Hvad betyder vintage?

Oprindeligt er det et gammelt engelsk ord for årgangsvin. I forbindelse med tøj, bruges ordet om tøj af en vis dato. Se mere ovenfor.

Hvad er secondhand?

Oprindeligt betyder det bare at varen har været ejet før. I Danmark bruger vi ordet til at distingvere mellem almindeligt genbrug, og genbrug af højere kvalitet. Når noget sælges som secondhand, er det altså (for det meste) af bedre kvalitet, og dermed også en højere pris.