Kundesupport

I dette blogindlæg kan du læse om:

  • Den bæredygtige vane
  • Hvorfor vi har vaner
  • Shopping til den bæredygtige garderobe
  • Genbrugsjagt - og tid
  • Er det alt eller intet?

Den bæredygtige vane

De fleste af os vil gerne leve bæredygtigt. Vi vil gerne undgå spild og vælge produkter, som har mindst mulig indvirkning på miljø og klima. Det kan bare også være en jungle at finde ud af hvordan. Og så har vi ofte vores vaner i mod os.

Det er vanerne, der bestemmer, hvordan vi lever vores liv. Derfor er de rigtigt vigtige at have fokus på, når vi vil ændre noget i vores liv eller livsstil.  

Hvorfor har vi vaner?

Der er en rigtigt god grund til, at vi har vaner: Det hjælper os i hverdagen, så vi ikke bliver fuldstændigt overvældet af alle de beslutninger. der skal tages - hele tiden. Det er derfor det kan være rigtigt trættende at på nyt studie eller job. Der er endnu ingen indlagte vaner, og alt skal der tages bevidst stilling til. Det er krævende for hjernen.

Derfor er det også krævende for os at omlægge vores vaner. Fordi der så skal tages en masse bevidste beslutninger, før der er dannet en ny vane. Uden vaner ville vi ikke være nær så produktive, som vi er. Vi ville bruge alt for meget hjerne-kapacitet på konstante bevidste beslutninger.

Det er vigtigt at have med dig, når du skal ændre en vane. Det er drøn besværligt indtil din nye og bedre vane er dannet. Så er det  pludselig den nemmeste måde at gøre tingene på. Jeg har selv primært købt genbrugstøj i mange år. For mig er det lidt besværligt at gå i en almindelig butik. Det er simpelthen ikke det, jeg er vant til. 

Shopping til den bæredygtige garderobe

Som beskrevet i mit blogindlæg om Stop Tøjspild - på ethvert budget, så er der et hav af muligheder for at lade bæredygtigheden flytte ind i garderobeskabet. Fælles for dem alle er kvalitet over kvantitet. Om det er fordi du køber lidt dyrere tøj, som dermed holder længere, eller fordi du går på genbrugsjagt, så vil du med bæredygtig shopping opleve, at du kommer hjem med mindre.

Det er selvfølgelig op til den enkelte, om det er godt eller dårligt. Personligt vil jeg hellere have lidt for lidt end lidt for meget i mit skab. Jeg kan godt blive lidt stresset og irriteret, hvis der er for fyldt. 

Genbrugsjagt - og tid

Hvis du er på genbrugsjagt, kan det være vanskeligt lige, at finde præcis det du gerne ville have med hjem lige den dag, hvor du godt kunne tænke dig det. Derfor er bliver shopping mere en løbende proces. Du går måske ind og kigger mange flere gange, end du plejer, før du køber noget. Du forelsker dig i en kjole, men øv den passede ikke. De der bukser sad rigtigt godt, men havde den forkerte farve. Når du køber genbrug er der som regel kun en af hver. Derfor skal du være lidt heldig. Men når den så sidder i skabet, så føles det som at vinde i Lotto.

“Det lyder tidskrævende, Christina!” Ja. Det kan det også være. Men hvis du tænker lidt over det; Når du har fundet DRØMMEKJOLEN, til ⅓ del af prisen. Så har du sparet mange penge. Penge er tid. Hvis du har sparet 800 kr, hvor mange timer er det på job? Husk at medregne skat. Ja, det tager mere tid, men ikke set i forhold til hvad du sparer på din garderobe. Penge du kan bruge på en  rengøringshjælp eller mere take-out. Så er tiden hurtigt indhentet.

Hvor mange penge bruger du på tøj? Hvor meget tror du, at du kunne spare ved at købe mindre, og købe mere brugt?

Det er ikke alt eller intet

Når det kommer til bæredygtige tøjvaner, så kan det som sagt være lidt af en jungle at finde rundt i, hvad der er bæredygtigt eller ej. Derfor er det også vigtigt, at give dig selv lidt luft. Hvis drømmekjolen hænger i Zara, så er der intet forgjort i at købe den.

Du behøver ikke skifte hele garderoben ud med genbrugsfund og bambus-underbukser. Hvis du løbende bestræber dig på konstant at blive mere bæredygtig; køber mere og mere genbrug, køber mere kvalitet og mindre kvantitet, sætter dig ind i greenwashing og tøjfibre, så er du en del af løsningen i stedet for problemet. Også selvom du ikke er fuldstændigt CO2 neutral. Det er der ingen af os, som er. Jeg køber fx alle mine underbukser i Netto. Uden en eneste snert af dårlig samvittighed. Christina/Foxholm